Home l Agenda l 't Groene Boekje l Plattegrond l Konkelboet l Algemene Info
Een kraker in Nelleke's tuinhuisje.
April 2006.

Nelleke besloot dat het tijd werd om haar huisje (tuin 401/402) op te ruimen. Dat kratje met ouwe uien kon nu ondertussen ook wel eens leeg gemaakt, de planken netjes organiseren en zo. De kinderen stampten door het huisje, de voordeur (ja, ze heeft ook een achterdeur) klemt en maakt daardoor nogal lawaai, dus van rustig werken was geen sprake.

De handen uit de mouwen gestoken begon ze met goede moed. Bij de krat uien gekomen vroeg ze zich af waar al die troep op de uien vandaan kwam, wie heeft dat er op gegooid? Weg die troep!
Allemaal dooie twijgjes…wat????????? Fonkelende oogjes!
Daar zat moeder merel, niet op troep maar op een prachtig nest te broeden (zie de foto's hieronder). Haar aanvliegroute is via een gat in de wand voor een schoorsteenpijp.

Voorlopig wordt er niet opgeruimd in het huisje en de klemmende voordeur is nu verboden toegang. Er hangt een briefje op met een waarschuwing zodat de merel niet gestoord wordt.
INHOUD: Een Kraker in Nelleke's tuinhuisje
Bessenpret
Nelleke laat zien waar ze denkt de merel het huisje in en uit gaat.
Het nest met de merel en de bruingevlekte blauwe eieren.
29 april
30 april
De ontwikkeling op de voet gevolgd. Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien.
Vandaag is er leven. Ze zijn niet mooi en nog te jong zwak om hun koppies om hoog te houden
12 mei
11 mei
Er begint beweging in te komen
13 mei
Deze foto is van Nelleke zelf. U kunt alle vogeltjes better zien
17 mei
17 mei
Moeders met 3 kleintjes
Etuuuuuuuh !
21 mei
Ze beginnen een beetje op vogels te lijken
25 mei
25 mei
25 mei
Op het punt van vertrek, precies op Nelleke's verjaardag
Hij zoekt het hoger op
Zou Nelleke het lege nest syndroom hebben?
Bessenpret
Door Theo Zijp (tuin 241)
6 feb 2007

Als kweker van allerlei soorten bessen, bramen en frambozen ben ik door wat te googelen twee jaar terug op een Belgische site terecht gekomen. Een adres waar je dus van dat spul kan bestellen mits je wat geduld hebt. Eind oktober was het eindelijk zover dat men een geüpdate online catalogus had, waar ik met smart op zat te wachten. Dagen zat ik al namelijk te wachten tot deze zou verschijnen want het verkoopoverzicht van deze bessenleverancier werd al maanden van tevoren aangekondigd. België is mij iets te ver om zo maar even heen te gaan voor een paar struiken. Eindelijk kon ik dus gaan bestellen.
In november zou men gaan uitleveren, dus ik was erg benieuwd naar wat de postbode zou gaan leveren. Ik had overigens al eerder ervaring opgedaan bij een particulier die mij per post het een en ander aangeleverd had. Maar dit keer zou het gaan om bessen en braamhybriden waar erg moeilijk aan te komen is. Nog twee mails volgden in december van mijn kant want ik werd wel erg ongeduldig en nieuwsgierig. Een bestelling voor de gewaardeerde tuincollega J. Duin kon aan mijn bestelling toegevoegd worden maar men kon nog niet gaan uitleveren.
Uiteindelijk half januari kreeg ik de bestelling binnen, op een moment dat ik eigenlijk de moed al opgegeven had. Een lang pakket vol met krantenpapieren bundels. Ondanks een tijdelijke maar pijnlijke blessure besloot ik de volgende dag mijn struiken in de grond te zetten. Het regende weliswaar maar dat mocht de pret niet deren. Bij John bracht ik het 1e deel van het pakket maar daar ontdekte ik dat een aantal voor John werden gemist. Een excuusbrief aan John werd snel achtergelaten met de belofte dat ik alsnog voor het ontbrekende deel zou zorgen.
Teleurgesteld ging ik daarop naar mijn tuin en begon de rest uit te pakken. Ook ik miste aanvankelijk de struiken waar ik het meest op zat te wachten: de champagnebessen (oftewel roze bessen). Maar er was nog een klein bundeltje papier te gaan waar een pietepeuterig takje uitstak. En tot mijn grote vreugd zat daaronder niet alleen de roze bessenstruikjes maar ook John's ontbrekende deel.

De moraal van het verhaal: blijf vertrouwen op de medemens, in het bijzonder onze zuiderburen. Maar bezoek vooral ook de website http://www.proeftuin.info. Op deze site staan mooie foto's van heel veel bijzondere soorten kleinfruit welke deze leverancier in voorraad heeft.
*(Let op: Pop-ups met reclame kunnen meekomen op die website)
Theo Zijp
Klik op de foto's om ze groter te zien behalve de laatste twee.
Pagina's
1 2 3 4 5
Pagina's
1 2 3 4 5
© sjoerd 2006-2015